Prima pagină » Taiwan „va trage învăţăminte” din conflictul din Ucraina pentru exerciţiul său militar anual

Taiwan „va trage învăţăminte” din conflictul din Ucraina pentru exerciţiul său militar anual

‘Ministerul Apărării urmăreşte îndeaproape, studiază şi analizează războiul dintre Rusia şi Ucraina, precum şi mişcările armatei comuniste’, le-a declarat jurnaliştilor generalul de divizie Lin Wen-huang, făcând referire la armata Chinei continentale, scrie Agerpres.

‘Vom trage învăţămintele războiului ruso-ucrainean pentru a continua să ne îmbunătăţim capacităţile în materie de război asimetric, de război cognitiv, de război electronic şi de forţă de rezervă’, a adăugat el cu ocazia anunţului privind organizarea în iulie a exerciţiilor militare tradiţionale ‘Han Kuang’.

Cele 23 milioane de locuitori ai insulei autoguvernate trăiesc sub ameninţarea constantă a unei invazii din partea Chinei, ce o consideră parte a teritoriului său asupra căreia îşi va restabili suveranitatea, la nevoie chiar prin forţă.

Invazia rusă în Ucraina a crescut temerile de partea taiwaneză că Beijingul îşi va concretiza ameninţările de anexare.

‘Han Kuang’ va simula ‘toate acţiunile posibile (ale Chinei) pentru a invada Taiwanul’, a indicat Ministerul Apărării, potrivit căruia unul din obiective este întărirea capacităţilor de atac pe mare.

Citeşte şi

Taiwanul publică un manual de supravieţuire în cazul unei invazii chineze

Taiwanul şi China continentală sunt despărţite de strâmtoarea Taiwan, o cale navigabilă îngustă revendicată de Beijing.

China reacţionează adesea cu furie la traversarea unor nave străine prin strâmtoare, aşa cum s-a întâmplat miercuri faţă de trecerea în ajun a distrugătorului american USS Sampson.

Purtătorul de cuvânt al Zonei de operaţiuni est a armatei chineze, colonelul Shi Yi, a acuzat Washingtonul că ‘trimite semnale greşite forţelor pro-independenţă din Taiwan şi compromite deliberat pacea şi stabilitatea în strâmtoarea Taiwan’.

Beijingul şi-a intensificat presiunea după accederea la putere în 2016 a preşedintei taiwaneze Tsai Ing-wen, care consideră insula drept o naţiune suverană şi nu parte a ‘unei singure Chine’.

Anul trecut, Taiwanul a înregistrat 969 incursiuni ale aviaţiei militare chineze în zona sa de apărare aeriană, conform unei baze de date compilate de AFP, mai mult decât dublul celor în jur de 380 consemnate în 2020.

Scroll to Top