Prima pagină » Transnistria, un factor de destabilizare în plus pentru Ucraina, R. Moldova şi România – şeful serviciilor de informaţii militare ucrainene

Transnistria, un factor de destabilizare în plus pentru Ucraina, R. Moldova şi România – şeful serviciilor de informaţii militare ucrainene

Într-un interviu acordat portalului ucrainean NV, preluat de agenţia locală Ukrinform, Budanov a dat asigurări că situaţia din Transnistria ”nu reprezintă o mare ameninţare, dar este un factor de destabilizare pentru întreaga regiune: România, R.Moldova şi noi”.

Transnistria, autoproclamată Republica Moldovenească Nistreană (RMN), este o regiune prorusă în estul R.Moldova care se învecinează la sud cu Ucraina şi ar putea fi, potrivit multor analişti, următorul obiectiv al invaziei declanşate de Rusia, notează EFE.

În opinia lui Budanov, Transnistria este o mare problemă militară pentru Rusia, care dispune acolo de peste o mie de militari în cadrul a ceea ce Moscova numeşte ”forţă de pace”.

”În fond, acesta este un teritoriu pe care Rusia îl controlează în totalitate, dar la care nu are acces (…)”, a spus el. ”Şi nu contează ceea ce spun cei din această regiune, nu pot obţine nimic serios acolo. Unităţile cu baza în Transnistria sunt tot ce au, adică circa 1.300 de persoane (militari ruşi). Acestea sunt toate trupele oficiale ruse în întreaga regiune”, a explicat Budanov, care a adăugat că majoritatea acestor trupe protejează depozite în localitatea Colbasna. În plus, militarii ruşi păzesc un post de radio în satul Maiak şi au sediul în Tiraspol, capitala regiunii separatiste.

Întrebat despre moralul armatei ruse, şeful serviciilor de informaţii militare ale Ucrainei şi-a exprimat convingerea că trupele ruse sunt complet demotivate. ”Totuşi, există o verticală militară: au comandanţii lor şi vor fi obligaţi să urmeze ordinele. Le place sau nu, au un ordin şi trebuie să-l îndeplinească. Există mai multe opţiuni. Din acest motiv, moralul lor nu este important. Vor îndeplini ordinul”, a insistat Budanov.

Pe de altă parte, a remarcat el, armata rusă duce lipsă de ”mână de lucru”. În special un număr mare de generali ruşi, înalţi comandanţi ”au ajuns să comande batalioane şi, în unele cazuri, companii”, ceea ce produce dezechilibre în lanţul de comandă, a adăugat Budanov.

Întrebat dacă el crede că şeful Statului Major General al Forţelor Armate ale Rusiei, generalul Valeri Gherasimov, a fost obligat să meargă pe front, Budanov a răspuns: ”Se pare că ceva s-a întâmplat acolo”. Oficialul ucrainean s-a referit şi la ”absenţa planurilor de implementare a înaintării. Ocupaţia dă rateuri, sunt în urmă. Aveau principala dată-limită: să încheie ‘operaţiunea specială’ înainte de 24 aprilie, dar au dat greş”, consideră el.

O altă dată era încheierea ”operaţiunii, cel puţin în ceea ce priveşte Donbas (estul Ucrainei), la 9 mai. Dacă dau greş şi aici, acest lucru complică şi mai mult obiectivul politic al întregului proces”, explică Budanov, în opinia căruia preşedintele rus Vladimir Putin nu-şi poate permite să piardă în faţa Ucrainei.

Scroll to Top