Prima pagină » Unde poți să-ți depui banii în siguranță. Lista băncilor garantate de statul român

Unde poți să-ți depui banii în siguranță. Lista băncilor garantate de statul român

Statul român garantează banii pentru persoanele care și-au încredințat economiile creditorilor în cazul mai multor bănci partenere în Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare (FGDB), însă nu pentru toate băncile care funcționează în România. Sunt deci câteva bănci în țara noastră, între care și ING, care este a patra bancă din România după active, unde dacă îți depui banii, aceștia nu vor fi garantați de statul român.

Când vorbim de economiile pe care și le fac românii, ne referim într-o mare măsură la banii pe care aceștia îi depun la băncile din piață pentru dobânzi și pentru a-i ține într-un loc sigur, pentru că depozitele bancare sunt una dintre principalele direcții spre care o iau fondurile pe care le strâng aceștia. În acest sens, Raportul asupra stabilității financiare publicat recent de Banca Națională a României arată că 39% din activele financiare ale populației iau forma numerarului și a depozitelor. Același raport a mai evidențiat că economisirea românilor, în anul pandemiei 2020, a crescut – sub forma depozitelor și numerarului – la un maxim al ultimilor 14 ani. Având în vedere această tendință evidentă în privința comportamentului financiar al populației României, este necesar să cunoști atât lista băncilor garantate de statul român, cât și care sunt mecanismele prin care funcționează aceste garanții, care este suma maximă a depozitului sau depozitelor care intră în garantarea respectivă, și ce forme de asigurare ai totuși dacă banii tăi nu sunt într-una din băncile din această listă.

Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare

Instituția prin care statul român garantează băncile din lista despre care vorbim este Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare, pe care l-am menționat mai sus, înființat prin OG 39/1996, și care este reglementată în prezent prin Legea 311/2015. Funcția FGDB este să garanteze depozitele bancare în caz de insolvență a unei instituții de credit din lista băncilor garantate de statul român, potrivit declarației de misiune a instituției. În cazul în care banca la care sunt constituite depozitele nu mai poate restitui deponenților sumele depuse, FGDB asigură plata compensațiilor. Totodată, FGDB poate prelua funcția de administrator special, administrator temporar, lichidator unic sau acționar la o instituție punte sau la un vehicul de administrare a activelor potrivit legislației privind redresarea și rezoluția instituțiior de credit.Câți bani sunt garantați de statul român prin FGDB

Prin FGDB, Guvernul asigură plata compensațiilor în cazul în care creditorul la care ți-ai făcut depozit, din lista băncilor garantate de statul român, dă faliment și nu-ți mai poate da banii înapoi, însă cu o limită, numită plafonul general. Acesta este de 100.000 de euro, echivalentul a aproximativ 500.000 de lei. Deci dacă banca la care ai banii intră în insolvență, și se află în lista cu bănci garantate de statul român, însă depozitul pe care îl aveai acolo este mai mare de această sumă, despăgubirile pe care le vei primi nu vor putea depăși limita de 100.000 de euro, oricât de mulți bani ai fi avut băgați în banca respectivă. Există însă și un al doilea plafon asigurat de FGDB, numit plafon suplimentar, care are dimensiunile maxime tot de 100.000 de euro, și care se poate cumula cu plafonul general, însă garantarea banilor prin plafonul suplimentar este valabilă numai 12 luni, în vreme ce sumele pentru depozite care se înscriu în plafonul general nu au o limită de timp privind garantarea.

Mai jos se află lista băncilor garantate de statul român, în număr de 26, alături de băncile care funcționează și în România dar care nu sunt garantate de Guvernul țării noastre, în ordinea în care au fost enumerate pe platforma FGDA. De menționat este că și băncile negarantate de statul român, prezente în secțiunea din dreapta a tabelului de mai jos, au și ele scheme de garantare de stat, însă fiind doar sucursale de pe plan local ale unor bănci străine. În felul acesta, garantările de stat se fac, în cazul acestor bănci, conform aranjamentelor din țările în care se află băncile-mamă ale sucursalelor respective din România. Astfel, ING, care în România este doar sucursala băncii cu sediul la Amsterdam, nu participă la schema de garantare FGDA, ci la schema de garantare convenită în statul olandez. La fel este și în cazul celorlalte bănci ce nu sunt garantate de statul român, în funcție de proveniența fiecăreia.

Bănci garantate de statul român

Alpha Bank, TechVentures BANK, Banca Comercială Intesa Sanpaolo România, BCR, Exim Bank, Banca Română de Credite și Investiții, Banca Românească, BCR Banca pentru Locuințe, BRD, CEC Bank, Credit Agricole Bank România, Credit Europe Bank (România), First Bank, Garanti Bank, Idea Bank, Libra Internet Bank, Vista Bank, Patria Bank, OTP Bank, Porsche Bank România, ProCredit Bank, Aedificium Banca pentru Locuințe, Raiffeisen Bank, Unicredit Bank, Banca Centrală Cooperatistă Creditcoop și bănciile cooperatiste afiliate

Scroll to Top