Prima pagină » Utilitate marginală vs. Valoare marginală: Care este diferența?

Utilitate marginală vs. Valoare marginală: Care este diferența?

Utilitate marginală și valoare marginală: o prezentare generală

În funcție de context, utilitatea marginală și valoarea marginală pot descrie același lucru. Cuvântul cheie pentru fiecare este „marginal;” adică schimbarea incrementală bazată pe schimbarea pe unitate a unui bun sau serviciu. Acest lucru poate părea complicat, dar chiar nu este. Odată ce înțelegeți semnificația din spatele conceptelor economice conexe, este ușor să vedeți diferențele dintre cei doi termeni.

Marginalismul a fost formulat pentru prima dată într-o teorie formală în anii 1870, când economiștii au sugerat că ființele umane iau decizii „la marginea”.  De exemplu, marginalismul explică diferențele în valoarea bunurilor și serviciilor luând în considerare utilitatea lor marginală.

Chei de luat masa

  • Marginalismul explică diferențele în valoarea bunurilor și serviciilor luând în considerare utilitatea lor marginală.
  • În unele contexte, utilitatea marginală și valoarea marginală pot însemna același lucru.
  • Valoarea marginală este ceea ce valorează pentru dvs. încă o unitate a unui bun.
  • Cu cât un obiect are mai multă utilitate, cu atât ființele umane sunt mai dispuse să îi acorde valoare. 
  • Utilitatea marginală este personală, iar ceea ce are utilitate pentru o persoană ar putea să nu aibă aceeași utilitate pentru alta.

Utilității marginale

Putem folosi exemplul de iPhone și apă pentru a explica utilitatea marginală. iPhone-urile sunt mai scumpe decât apa, deoarece iPhone-urile sunt articole de lux care aduc o satisfacție mai mare oricui le deține. Deși apa are o utilitate totală mai mare – este necesară menținerea vieții – iPhone-ul are o utilitate marginală mai mare 

Acest lucru explică de ce o unitate suplimentară de apă este rareori la fel de valoroasă ca un iPhone suplimentar, chiar dacă apa este necesară pentru viață, iar iPhone-urile sunt bunuri de consum inutile. Astfel, atunci când un proprietar sau o persoană fizică ia o decizie economică, o iau marginal, pe baza cât de valoroasă este pentru ei o unitate suplimentară din acel element într-un anumit moment.

Valoare marginală

Utilitatea este termenul economic pentru satisfacție. O perspectivă economică de bază este că ființele umane acționează în mod intenționat pentru a satisface dorințele sau pentru a elimina disconfortul. Cu cât un obiect are mai multă utilitate, cu atât ființele umane sunt mai dispuse să-i acorde valoare. În acest fel, utilitatea poate fi sinonimă cu valoarea umană subiectivă.

Un alt mod de a vă gândi la utilitatea și valoarea marginală este să vă imaginați că decideți câte mere să consumați. Probabil, ați prefera să aveți un măr decât să nu aveți niciunul. Dacă singura alternativă ar fi să ai 21 de mere pe săptămână sau 20, s-ar putea să îți dorești totuși marul în plus, dar nu ar merita la fel de mult pentru tine ca să ai acel prim măr. Deci, utilitatea marginală scade pe măsură ce crește cantitatea de mere și, la un moment dat, nu mai doriți alte mere, iar utilitatea marginală a unui alt măr este zero.

Valoarea marginală este ceea ce valorează pentru dvs. o altă unitate a unui bun – mărul – în ceea ce privește alte bunuri. Spre deosebire de utilitatea marginală, valoarea marginală este, în principiu, deoarece este dificil să se măsoare cât de multă valoare acordă diferiți indivizi asupra obiectelor sau valoarea unuia mai mult din acel articol.

Diferențe cheie

Cu toate acestea, utilitatea nu este același lucru cu valoarea de piață, care este exprimată în dolari. Utilitatea este personală: ceea ce are utilitate pentru o persoană ar putea să nu aibă aceeași utilitate pentru alta. Un biciclist dornic ar putea atribui un nivel ridicat de utilitate unei biciclete noi, în timp ce un alergător ar atribui mai multă utilitate unei perechi de pantofi de alergare. Valoarea de piață, pe de altă parte, este agregată și impersonală.

De exemplu, dacă o companie de jucării își mărește valoarea marginală prin creșterea economiilor sale de scară, aceasta nu are nicio legătură cu utilitatea marginală a unui individ. Aici, valoarea marginală înseamnă doar o creștere incrementală a valorii de piață.

 

Der Beitrag Utilitate marginală vs. Valoare marginală: Care este diferența? erschien zuerst auf KamilTaylan.blog.

Scroll to Top