Prima pagină » Vom trece in 2022 de la cryptomanie la cryptodepresie?

Vom trece in 2022 de la cryptomanie la cryptodepresie?

Moda investitiei in criptomonede a devenit tot mai raspandita anul trecut, pe fondul revenirii marilor economii ale lumii la o turatie apropiata de cea normala, mentinerii dobanzilor reduse si cresterii apetitului de risc din partea investitorilor. Dar lucrurile se pot schimba in 2022.

Bitcoinul, vedeta crypto, a intrat in atentia publicului dupa 2010, cand existau temeri ca iesirea din marea criza financiara cu ajutorul extinderii masei monetare ar duce la hiperinflatie si deci la pierderea valorii banilor traditionali. 

Iar Bitcoinul, cu un numar fix de unitati monetare care puteau fi minate, parea o protectie nimerita in calea devalorizarii banilor. La fel ca si aurul, care a cunoscut la randul sau o ascensiune viguroasa in aceasi perioada. 

Bitcoinul a intrat intr-un con de umbra pana in 2017 cand a cunoscut, brusc, o ascensiune fulgeratoare de la 1.000 dolari la inceputul anului la 19.000 dolari in decembrie, fara sa se intample nimic care sa confirme temerile initiale legate de inflatie. 

Urmeaza apoi o corectie pana la 3.500 dolari in 2019 iar criptomoneda atinge iar maximul de 19.000 la finalul lui 2020. De acolo incepe un nou raliu care duce cotatiile la peste 65.000 dolari in noiembrie 2021 iar in prezent suntem intr-o corectie prelungita si cotatii care se apropie de 40.000 dolari.

Aglomeratie tot mai mare pe strada crypto

De la explozia Bitcoin din 2017, piata crypto a devenit foarte animata, Bitcoinul (capitalizare 800 miliarde dolari) fiind secondat de o multime de alte monede virtuale – Ethereum (400 miliarde), Binance Coin, Tether (80 miliarde), Cardano, Solana, Ripple, Dogecoin, Shiba Inu, etc. 

Faptul ca monede aparute ca o gluma, precum Dogecoin sau Shiba Inu (monede cu niste caini inscriptionati), au ajuns sa valoreze 22, respectiv 15 miliarde dolari, arata ca gluma a inceput sa se ingroase si apetitul speculatorilor a devenit greu de temperat.

Asta chiar si in contextul aparitiei unor inselatorii precum Squid (o criptomoneda lansata pentru achizitii intr-un viitor joc video care sa copieze celebrul Jocul Calamarului de pe Netflix, dar care s-a dovedit o promisiune neonorata de fondatorii care au fugit cu banii stransi de la primii cumparatori ai tokenului) sau Holoride (aici cumparatorii au cumparat actiuni de la…boti care au marcat repede profitul, iar cotatiile s-au prabusit).

Scroll to Top