In vreme ce optimistii crypto vad in anuntata aparitie a Metaversului o piata asigurata pentru cryptomonede, posibilitatea cresterii dobanzilor in lupta bancilor centrale cu inflatia si reglementarea domeniului contrabalanseaza acest efect.
Entuziasmul fata de criptomonde a fost alimentat de dobanzile mentinute jos, astfel incat investitorii s-au orientat dinspre pietele monetare spre cele de actiuni sau, pentru cei dispusi sa riste foarte mult, spre pietele crypto.
Lucrurile se pot schimba insa odata cu inasprirea politicii monetare in SUA, economia americana dand tonul in buna parte din economia globala (sunt asteptate cel putin 3 runde de majorari ale dobanzii Fed in SUA in 2022)
O analiza UBS pentru clien?ii b?ncii, citata de Markets Insider, arata ca cresterea dobanzilor de referinta de catre Rezerva Federala va reduce atractia exercitata de bitcoin, deoarece vor scadea presiunile inflationiste asupra dolarului care i-au facut pe mul?i sa cread? ca bitcoin si celelalte criptomonede ar putea fi o alternativa pentru economii si investitii.
In plus, cresterea preturilor la energie a redus considerabil profitabilitatea minarii de bitcoin, iar taierea recenta a internetului din Kazahstan, tara unde se afla aproximativ 12% din puterea de calcul folosita pentru minarea bitcoin, a expus vulnerabilitatile cu care se confrunta aceasta tehnologie.