Prima pagină » XTB reduce impozitul pe dividende din SUA la 10% – Cum completezi formularul W-8BEN

XTB reduce impozitul pe dividende din SUA la 10% – Cum completezi formularul W-8BEN

Dacă strategia ta de investiții presupune deținerea de acțiuni la companii din SUA ce plătesc dividende, am o veste bună pentru tine. 

Brokerul XTB tocmai a anunțat că va începe să aplice prevederile Convenției de Evitare a Dublei Impuneri dintre România și SUA. Asta înseamnă că, dacă ești rezident în România, de acum înainte dividendele distribuite de companiile domiciliate în SUA vor fi impozitate la sursă cu o cotă redusă de 10% în locul celei standard de 30%.

Dacă lucrezi deja cu XTB, probabil această veste te bucură. Iar dacă nu ești deja client, dar vrei să investești în companii care plătesc dividende din SUA, XTB tocmai a devenit o opțiune interesantă.

Ca să beneficiezi de prevederile Convenției, dacă investești ca persoană fizică, va trebui să completezi formularul W-8BEN. De aceea, în articolul de astăzi îți voi prezenta ce este formularul, când trebuie completat, și cum se face asta. Atât în general cât și specific pentru XTB.

Dar, dacă vrei să urmărești varianta video a acestui articol îl găsești aici:

Ce este formularul W-8BEN?

Formularul W-8BEN este un document destinat tuturor persoanelor fizice care nu au reședința fiscală în SUA și care nu sunt cetățeni ai Statelor Unite, dar care au o sursă de venit din SUA și vor să beneficieze de o cotă redusă de impozitare conform unei convenții de evitare a dublei impuneri.

Dividendele plătite de companiile din SUA sunt considerate o sursă de venit din SUA.

Când trebuie completat formularul W-8BEN?

Ca regulă generală, pentru a beneficia de prevederile convenției, un investitor trebuie să completeze formularul W-8BEN înainte de a cumpăra acțiuni ale unei companii sau unități ale unui ETF domiciliat în SUA.

Cu toate astea, dacă deții deja astfel de acțiuni sau unități de fond în portofoliu, poți completa formularul în orice moment. Preferabil înainte de data la care compania sau ETF-ul distribuie dividendele.

Mai trebuie menționat că reducerea cotei de impozitare a dividendelor va fi aplicată de la începutul lunii următoare celei în care formularul a fost completat și validat. De exemplu, dacă o companie plătește dividende în aprilie, ca să profiți de cota redusă de impozitare de 10%, va trebui să completezi formularul W-8BEN înainte de finalul lunii martie.

Acum hai să vedem cum se completează formularul. Dar înainte se facem asta vreau să menționez că eu nu sunt nici consultant fiscal, nici expert contabil. Așa că, dacă ai nelămuriri în ceea ce privește completarea documentului, îți recomand să discuți cu un profesionist.

Completarea formularului W-8BEN

Formularul W-8BEN este alcătuit din 3 secțiuni:

 1. Date de identificare ale Beneficiarului. Aici trebuie să completezi numele, țara de reședință, adresa, și codul de identificare fiscală. În cazul rezidenților din România, acesta este CNP-ul.
 2. Revendicarea prevederilor Convenției de Evitare a Dublei Impuneri. Aici trebuie să precizezi:
  1. Țara în care ai rezidența fiscală. În cazul nostru România. 
  2. Apoi să menționezi numărul articolului care îți permite să beneficiezi de o cotă redusă de impozitare (Art. 10) și cota de impozitare (10%).
  3. Iar apoi să completezi cu tipul de venit asupra căruia vrei să se aplice cota redusă de impozitare. În cazul nostru ar fi dividendele.
  4. La final va trebui să explici condițiile care te fac eligibil pentru a beneficia de cota redusă de impozitare.
 3. Certificare. Aici este doar o confirmare că informațiile sunt corecte și că, dacă vor apărea modificări, vei actualiza formularul.

Aceștia ar fi pașii standard pentru a completa formularul W-8BEN. Însă XTB a simplificat puțin procesul el putând fi completat și semnat integral online.

Completarea formularului W-8BEN la XTB

Pentru asta, trebuie să te loghezi în secțiunea Client Office de pe site-ul XTB. De acolo, navighează la secțiunea Profilul meu și apasă pe tab-ul Datele de Profil.

Acolo, verifică mai întâi că toate datele personale sunt corecte și actualizate. Ele vor fi folosite pentru a completa automat anumite părți din formular. Iar dacă există inconsistențe, formularul nu va fi validat de XTB.

Navigând mai jos pe aceeași pagină, sub datelele personale vei vedea o secțiune numită Informații fiscale. Acolo vei vedea un buton verde pe care scrie „Completează formularul”. Apasă pe el.

În fereastra care se deschide răspunde la întrebări și completează câmpurile relevante.

La Pasul 2/4 Aplicarea convenției pentru evitarea dublei impuneri în primul câmp va trebui să setezi țara de rezidență fiscală. În cazul nostru România. Iar la întrebarea de sub, selectezi Nu.

La ultimul pas completezi Numele, Prenumele și Codul primit prin SMS.

Ulterior vei primi un e-mail cu statusul formularului. În el vei vedea dacă este validat, sau motivul respingerii.

În timpul procesului de completare a formularului s-ar putea să te lovești de anumite erori. Cei de la XTB m-au informat că lucrează la remedierea lor. Așa că dacă ți se întâmplă asta, îți recomand să ai răbdare și să contactezi serviciul de relații cu clienții.

Dacă vrei, poți să citești mai multe informații despre formularul W-8BEN și cum se completează el, și poți să vezi și un ghid despre acest formular. Iar dacă ești interesat să-ți deschizi un cont la ei, poți să accesezi site-ul lor unde poți să faci asta.

Iar până data viitoare, amintește-ți că cel mai bun lucru pe care-l pot cumpăra banii este Liniștea Financiară!

Articolul XTB reduce impozitul pe dividende din SUA la 10% – Cum completezi formularul W-8BEN apare prima dată în Ovidiu Tarcu Consilier Financiar.

Scroll to Top