Prima pagină » Consecințele economice ale războiului din Ucraina

Consecințele economice ale războiului din Ucraina

Așteptați-vă la o inflație mai mare, o creștere mai scăzută și unele perturbări ale piețelor financiare

In ultimul deceniu, intensificarea riscului geopolitic a fost o trăsătură constantă a politicii mondiale, dar economia mondială și piețele financiare au ignorat acest lucru. De la competiția dintre China și America până la ascensiunea conducătorilor populiști în America Latină și tensiunile din Orientul Mijlociu, firmele și investitorii au continuat indiferent, considerând că consecințele economice vor fi limitate.

Invazia Ucrainei de către Rusia este probabil să rupă acest tipar, deoarece va duce la izolarea celei de-a 11-a economii a lumii și a unuia dintre cei mai mari producători de mărfuri ai săi. Implicațiile globale imediate vor fi o inflație mai mare, o creștere mai scăzută și o anumită perturbare a piețelor financiare, pe măsură ce sancțiunile mai profunde vor avea loc. Efectul pe termen mai lung va fi o slăbire suplimentară a sistemului de lanțuri de aprovizionare globalizate și a piețelor financiare integrate care a dominat economia mondială de la prăbușirea Uniunii Sovietice în 1991.

Invazia Ucrainei de către Rusia a fost rapidă și dramatică, dar consecințele economice globale se vor materializa mult mai lent și mai puțin spectaculoase. Cu toate acestea, în afară de Ucraina, Rusia va fi probabil cel mai mare învins economic pe termen lung din conflict.
CAMBRIDGE – Invazia Ucrainei de către Rusia a fost rapidă și dramatică, dar consecințele economice se vor materializa mult mai lent și mai puțin spectaculoase. Războiul în sine este enorm de tragic, în primul rând pentru poporul ucrainean, dar și pentru poporul rus și ordinea globală în general. Când se întâmplă așa ceva, ne așteptăm să fie ca o piesă de moralitate în care toate consecințele rele se desfășoară la fel de dramatic în fiecare dimensiune, inclusiv în economie. Dar economia nu funcționează așa.
Adevărat, piețele financiare au reacționat rapid la știrile despre invazia Rusiei. Indicele MSCI All Country World, un indicator global al acțiunilor, a scăzut la cel mai scăzut nivel din aproape un an. Prețul petrolului a crescut peste 100 de dolari pe baril, în timp ce prețurile gazelor naturale europene au crescut inițial cu aproape 70%.
Aceste creșteri ale prețului energiei vor afecta negativ economia globală. Europa este deosebit de vulnerabilă, deoarece a făcut puțin în ultimii ani pentru a-și reduce dependența de gazul rusesc și, în unele cazuri – în special, Germania, care a abandonat energia nucleară – chiar a exacerbat-o.
Țările importatoare de petrol se vor confrunta cu un vânt în contra din cauza prețurilor mai mari. Statele Unite sunt mai protejate: deoarece producția de petrol este egală cu consumul de petrol, petrolul mai scump este aproximativ neutru pentru PIB. Dar prețurile mai mari ale petrolului vor dăuna consumatorilor americani, ajutând în același timp un segment mai limitat de întreprinderi și lucrători legați de industria petrolului și gazelor. Creșterea prețurilor se va adăuga și la inflație, care este deja la cele mai înalte niveluri dintr-o generație în SUA, Europa și alte economii avansate.

Dar o anumită perspectivă asupra acestor consecințe imediate este în ordine. La 100 de dolari pe baril, petrolul este cu aproximativ un sfert sub prețul ajustat pentru inflație în perioada 2011-2014. În plus, prețurile la futures pe petrol sunt mai mici decât prețurile spot, ceea ce sugerează că piața se așteaptă ca această creștere să fie temporară. Băncile centrale pot, prin urmare, să analizeze în mare măsură evenimentele din Ucraina, nici să nu rețină înăsprirea și nici să nu accelereze, ca răspuns la inflația generală mai mare. Și piețele de valori globale sunt încă în creștere în ultimul an.
În mod similar, deși bursa rusă a scăzut semnificativ de la începutul invaziei, este puțin probabil ca sancțiunile occidentale să aibă efecte dramatice imediate. Sancțiunile fac rar; pur și simplu nu sunt echivalentul economic al bombelor pe care Rusia le aruncă în prezent asupra Ucrainei.

Mai mult decât atât, Rusia este mai bine pregătită decât majoritatea țărilor să facă față sancțiunilor. Țara are un excedent enorm de cont curent și a acumulat rezerve de valută record de 630 de miliarde de dolari – suficiente pentru a acoperi aproape doi ani de importuri. Și în timp ce Rusia depinde de veniturile din Europa, europenii sunt dependenți de petrolul și gazele Rusiei – care pot fi și mai greu de înlocuit pe termen scurt.
Dar, pe termen lung, Rusia va fi probabil cel mai mare perdant economic din conflict (după Ucraina, ale cărei pierderi vor depăși cu mult ceea ce poate fi măsurat în conturile naționale). Economia Rusiei și bunăstarea populației sale au stagnat de la anexarea Crimeei de către Kremlin în 2014. Consecințele invaziei sale actuale, pe scară largă, vor fi aproape sigur mai severe în timp. Sancțiunile vor afecta din ce în ce mai mult, iar izolarea tot mai mare a Rusiei, precum și incertitudinea sporită a investitorilor, vor slăbi comerțul și alte legături economice. În plus, se poate aștepta ca Europa să își reducă dependența de combustibilii fosili de Rusia.
Consecințele economice pe termen mai lung pentru restul lumii vor fi mult mai puțin severe decât pentru Rusia, dar vor fi totuși o provocare persistentă pentru factorii de decizie. Există riscul, deși relativ puțin probabil, ca o inflație mai mare pe termen scurt să devină încorporată în așteptările inflaționiste din ce în ce mai neancorate și, astfel, să persistă. Dacă se întâmplă acest lucru, munca deja dificilă a băncilor centrale va deveni și mai complicată.
În plus, bugetele apărării ar putea crește în Europa, SUA și alte țări pentru a reflecta situația globală din ce în ce mai periculoasă. Acest lucru nu va reduce creșterea PIB-ului, dar va reduce bunăstarea oamenilor, deoarece resursele dedicate apărării sunt resurse care nu pot merge spre consum sau investiții în educație, sănătate sau infrastructură.

Consecințele pe termen mediu și lung pentru economia globală ale invaziei Ucrainei de către Rusia vor depinde de alegeri. Prin invadarea, Rusia a făcut deja o alegere teribilă. SUA, Uniunea Europeană și alte guverne au făcut alegeri inițiale cu privire la sancțiuni, dar rămâne de văzut cum va reacționa Rusia la acestea sau dacă vor mai fi impuse sancțiuni. În măsura în care sancțiunile și contrarăspunsurile cresc, costurile vor fi mai mari – în primul rând pentru Rusia, dar și într-o oarecare măsură pentru restul economiei globale.
Relațiile economice globale sunt pozitive, iar izolarea tot mai mare a Rusiei va elimina un mic pozitiv. Mai larg, incertitudinea nu este niciodată bună pentru economie.
Dar, pe măsură ce lumea continuă să răspundă la invazia rusă, preocupările legate de PIB par minore prin comparație. Mult mai importantă este o lume în care oamenii și țările se simt în siguranță. Și este ceva pentru care merită plătit – chiar mai mult decât au plătit până acum liderii lumii.

Scroll to Top