In ianuarie 2014 salariul mediu net din economie era de 1.625 lei iar in prezent (la nivelul lunii mai 2023) avem 4.543 lei.
Exprimat in euro, in ianuarie 2014 salariul mediu net era de 359 euro (curs mediu de 3,52 lei/euro in ianuarie 2014) iar in prezent este de 921 euro (la un curs de 4,93 lei/euro).
Pe partea de creditare, ROBOR la 6 luni era in ianuarie 2014 aproximativ 3%, dinamica creditului fiind insa mai redusa ca in prezent.
Cu alte cuvinte, chiar daca pretul apartamentelor este putin mai mare decat dublu acum exprimat in euro acum, veniturile au crescut la randul lor de aproape 3 ori in ultimii 9 ani si jumatate. Si sa nu uitam ca salariul mediu este raportat la intreaga tara pe cand preturile apartamentelor se raporteaza la marile orase (venituri sunt peste medie acolo).
In plus, fata de situatia din 2007-2008, la precedenta bula a creditului, cand imprumuturile se luau in euro iar depreciarea cursului de schimb a adaugat dureri de cap suplimentare debitorilor, in prezent creditarea ipotecara se face ultramajoritar in lei.
Nu inseamna insa ca piata imobiliara va fi scutita de riscuri in perioada urmatoare. Un prim semnal de atentie vine din reducerea numarului de tranzactii si a numarului de autoritzatii de constructie, in general scaderea lichiditatii aducand si o reducere a preturilor. Iar unde oferta era deja bogata, preturile pot avea un declin mai accentuat (vezi scaderea preturilor inceputa deja in Bucuresti de pilda).