Prima pagină » De ce nu se corecteaza semnificativ pretul apartamentelor?

De ce nu se corecteaza semnificativ pretul apartamentelor?

Dincolo de proverbiala inertie din pietele imobiliare (mai intai se corecteaza bursele, apoi indicatorul PIB cand vine recesiunea si abia la final piata imobiliara), cauzele mentinerii preturilor imobilelor trebuie cautate si in alte parti decat la costul creditului. 

Conform indicelui calculat pe site-ul imobiliare.ro, pe baza preturilor de vazare introduse de proprietarii de apartamente noi si vechi in anunturile de vanzare, la nivelul intregii tari avem un pret mediu de 1.429 euro/mp in iunie 2023, in crestere cu 0,3% fata de iunie 2022.

Pe orase, avem insa diferentieri importante, in functie de fluctuatiile locale dintre cerere si oferta (reflecta si viteza de constuire a unitatilor locative noi).

Astfel, Bucurestiul cu 1.491 euro/mp consemneaza o scadere cu 2,4% fata de iunie 2022, Clujul cu 2.416 euro/mp arata o crestere cu 1,6%, Constanta creste cu 2,9% la 1.509 euro/mp, Timisoara cu 1.460 euro/mp are o crestere de 1,6%, Brasovul are o crestere de 2,4% la 1.590 euro/mp, Iasul cu 1.372 euro/mp vine cu o crestere de 3,9% fata de iunie 2022, Ploiestiul creste cu aproape 4%, evolutie explicabila si prin faptul ca pleaca de la repere mai joase de pret (1.062 euro/mp), etc. 

Dinamica este diferita pentru apartamentele noi si vechi, preturile apartamentelor noi avand rate mai mici de crestere sau chiar scaderi, evolutii explicabile prin viteza mare cu care se construiesc noi ansambluri iar concurenta la vanzare reduce preturile. 

Una peste alta, sa tinem minte o cifra suplimentara-cresterile de preturi incep din ianuarie 2014, cand piata imobiliara tinsese un minim, cu 680 euro/mp.

Scroll to Top