Prima pagină » Cumparate prin bursa, titlurile de stat pot fi mai atractive

Cumparate prin bursa, titlurile de stat pot fi mai atractive

Cumpărarea titlurilor de stat prin intermediul bursei poate să devină o opțiune mai atractivă în comparație cu achiziționarea lor prin Trezorerie în cadrul programului Tezaur. Cu scadențe comparabile, titlurile deja listate în programul Fidelis și disponibile prin intermediul unui broker pot să ofere uneori avantaje mai mari.

Această informație este deosebit de relevantă pentru cei care gestionează portofolii compuse din titluri de stat cu diverse scadențe și care monitorizează constant randamentele între programele Tezaur și Fidelis, în special după listarea acestora la bursă.

Spre exemplu, o nouă emisiune Tezaur a fost lansată în această săptămână, cu dobânzi de 6,3% pentru un an și 7,2% pentru trei ani. Aceste randamente sunt similare cu cele din emisiunea precedentă, desfășurată între 20 iulie și 17 august, suggerând că scăderea dobânzilor va stagna cel puțin în acest moment.

Ultima emisiune Fidelis, derulată între 17-28 iulie, a oferit dobânzi identice: 6,3% pentru un an și 7,2% pentru trei ani (donatorii de sânge au beneficiat de un bonus de dobândă de 7,3% pentru un an).

Cei care doresc să investească pe termen de un an au opțiunea să aleagă între emisiunile Fidelis listate anterior la bursă, în afara emisiunii Tezaur. De exemplu, emisiunea R2408A, cu scadența în august 2024, propune un randament brut de 7,2%. Ultima tranzacție s-a încheiat la 97,7% din valoarea nominală. Această emisiune din august 2020 are un cupon de 4,5%, iar prețul a fost ajustat la bursă pentru a oferi un randament asemănător cu cel al titlurilor din emisiunile recente.

Luând în considerare și comisionul brokerului (0,1-0,2%), randamentul se situează deasupra celui oferit de cea mai recentă emisiune Tezaur la un an (6,3%).

Există însă și excepții, precum emisiunea R2408C, cea mai nouă listată la bursă, care se tranzacționează la 100% din valoarea nominală și oferă un randament brut de doar 5,7%, inferior decât titlurile Tezaur (care au un cupon de 6,3%).

În general, cu cât o emisiune este mai departe de momentul listării (dar nu prea aproape de scadență), cu atât discounturile sunt mai mari. În schimb, apropierea de momentul listării sau de scadență aduce discounturi mai mici (imediat după listare, vânzătorii nu se grăbesc și, puțin înainte de scadență, nu este logic să vândă cu discount, deoarece principalul și dobânda vor fi returnate în curând).

Scroll to Top