Prima pagină » Franţa furnizează tunuri Caesar şi rachete antitanc pentru armata din Ucraina

Franţa furnizează tunuri Caesar şi rachete antitanc pentru armata din Ucraina

Până acum, Parisul a evitat să precizeze tipurile de armamente livrate Kievului, admiţând doar că ‘100 milioane de euro în donaţii materiale au fost deja efectuate’ şi anunţând furnizarea de ‘capacităţi militare complementare’,  scrie Agerpres.

‘Livrăm (…) echipamente corespunzătoare, de la (rachete) Milan la (tunuri) Caesar, trecând prin mai multe tipuri de armamente’, a răspuns Macron în interviu la întrebarea privind furnizarea de arme grele Ucrainei de către Europa.

‘Cred că trebuie continuat pe acest drum. În continuare cu o linie roşie care este de a nu intra în cobeligeranţă’, a adăugat el.

Solicitat de AFP, Palatul Elysée nu a precizat numărul de rachete Milan şi tunuri Caesar livrate, pentru a ‘nu da informaţii operaţionale’ ce ar putea fi folosite de armata rusă.

Conform preşedinţiei, rachete Milan ‘au fost deja livrate’, în timp ce tunurile Caesar ‘vor fi livrate în zilele următoare’, împreună cu ‘mii de obuze’.

Pe de altă parte, patruzeci de militari ucraineni urmează să fie instruiţi în Franţa în manevrarea lor începând de sâmbătă, a adăugat Palatul Elysée, fără alte precizări.

Armata terestră franceză dispune de 76 tunuri Caesar de 55 mm, montate pe camioane şi cu o rază de acţiune de 40 km.

Mai multe state NATO au dat deja undă verde livrărilor de armament greu, printre ele SUA, Marea Britanie, Cehia sau Ţările de Jos, aminteşte AFP.

Scroll to Top