Prima pagină » Functia de control a finantelor publice

Functia de control a finantelor publice

Resursele financiare publice reprezinta o parte insemnata a produsului intern brut la dispozitia autoritatilor statului necesare pentru indeplinirea atributiilor sale.

Dupa constituirea lor, ele apartin intregii societati. Din aceasta perspectiva trebuie inteleasa necesitatea exercitarii functiei de control a finantelor publice.

Este necesar, in acest sens, organizarea unui control riguros asupra modului de constituire, repartizare si utilizare a fondurilor de resurse financiare publice, asupra pastrarii integritatii si a bunei gospodariri a bunurilor proprietate de stat, asupra incasarii integrale si la timp a creantelor statului si a onorarii platilor datorate de acesta tertilor.

In primul rand trebuie mentionat caracterul preventiv al executarii acestei functii care contribuie la impiedicarea irosirii avutului public, prevenirea efectuarii de cheltuieli ilegale, inoportune sau ineficiente si in subsidiar la repararea unor prejudicii aduse. Instaurarea unui climat de ordine si disciplina in gestionarea patrimoniului public a banilor si a altor valori publice este deosebit de importanta in acest context.

In acest scop sunt create institutii specializate cu atributia de a verifica integritatea avutului public, eficienta folosirii fondurilor de productie si de circulatie aflate la dispozitia institutiilor economice cu capital de stat, legalitatea, necesitatea si oportunitatea cheltuielilor angajate de institutiile publice, respectarea obligatiilor contractuale, a obligatiilor fata de buget, de creditori, de furnizori, etc.

Principalele obiective ale functiei de control a finantelor publice, sunt:

  • Exprimarea in forma baneasca a efortului financiar al statului, pentru indeplinirea functiilor sale;
  • Eficacitatea efortului financiar public alocat.

Indeplinirea acestor obiective sunt comune tuturor activitatilor desfasurate de autoritatile publice si se realizeaza de un aparat financiar- fiscal specializat, capabil sa emita judecati de valoare.

Functia de control a finantelor publice trebuie analizata in relatie directa cu functia de repartitie, recunoscandu-i-se celei dintai o arie mai larga de cuprindere. Pe langa controlul corectitudinii colectarii si repartizarii fondurilor financiare publice este controlat si modul de utilizare a acestora.

In fapt, functia de repartitie ofera camp de manifestare functiei de control, si in unele cazuri functia de control genereaza forme de manifestare functiei de repartitie.

In Romania controlul financiar-fiscal este exercitat de institutii abilitate ca: Curtea de Conturi, Ministerul Finantelor Publice si structurile sale teritoriale, structuri specializate ale ministerelor, departamentelor, ale agentilor economici cu capital de stat, ale institutiilor publice. In exercitarea atributiei de control a finantelor publice au competente si alte institutii cum sunt: parlamentul, guvernul sau alte institutii, prin structuri specializate.

Scroll to Top