Prima pagină » Începutul lui 2023 va fi cel puțin interesant pentru piața imobiliară

Începutul lui 2023 va fi cel puțin interesant pentru piața imobiliară

Această măsură nu-i bucură pe jucătorii din imobiliare, dar va fi doar una dintre probleme cu care piața imobiliară se va confrunta și în 2023.

„Reducerea plafonului la care se aplică TVA 5% nu va fi singura problemă cu care piața se va confrunta la începutul lui 2023. Această măsură va veni la pachet și cu creșterea ratelor.

Nici băncile nu mai par să ofere credite atât de facil. Va fi o scădere a creditului pe toate palierele de preț, dar în special la creditele între 120.000 și 140.000 de euro.

Pe lângă acestea, piața mai este afectată și de scumpirea materialelor de construcție, dar și creșterea inflației, iar mulți dezvoltatori nu vor dori să scadă prețurile pentru că valoarea banilor a scăzut și nu vor să iasă în pierdere”.

Scăderile care vor apărea în 2023 se vor produce și ca urmare a scăderii volumului tranzacțiilor, care va resimți inclusiv impactul modificărilor legislației privind TVA-ul pentru locuințe. Un volum care va fi tot mai redus, deoarece se înregistrează deja o scădere a numărului de tranzacții încă din acest an.

Vor fi cumpărători care se vor grăbi să semneze antecontracte până la finele anului

In acest an, s-ar putea să se observe o creștere a numărului de antecontracte semnate până la 31 decembrie 2022, astfel încât să se încadreze în plafoanele actuale, pentru a obține TVA de 5% pentru locuințele de până în 140.000 de euro.

Cum aceste măsuri vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2023, cred că vor fi oameni care vor lua decizia de a semna până la finele anului, pentru a securiza achiziția la TVA-ul actual. Deocamdată, încă este liniște, dar să vedem ce se întâmplă din toamnă

Dezvoltatorii nu mai știu cum să-și facă listele de preț din cauza schimbărilor frecvente

În ceea ce privește oferta, dezvoltatorilor le este dificil să-și facă un plan de prețuri din cauza schimbărilor frecvente aduse de TVA.

La noi se schimbă legislația privind TVA din 2 în 2 ani, așa că dezvoltatorii nu știu cum să-și stabilească prețurile, pentru că îți ia mai mult de doi ani să ridici un bloc. Deocamdată, nici oferta nu este una consistentă, pentru că nu prea au mai apărut proiecte noi. În special în București.

Așa că va fi dificil să-și facă un plan pentru proiectele viitoare. Este complicat pentru un dezvoltator să-și asume o listă de prețuri, dacă nu știe la ce prețuri va putea vinde peste un an sau doi.

Scroll to Top