Prima pagină » Organizatorii turneului de la Wimbledon susțin că decizia de-ai exclude pe sportivii ruși și belaruși a fost singura variantă viabilă

Organizatorii turneului de la Wimbledon susțin că decizia de-ai exclude pe sportivii ruși și belaruși a fost singura variantă viabilă

All England Lawn Tennis Club (AELTC) a luat decizia în urma invadării Ucrainei de către Rusia, iar această poziţie a fost condamnată prompt atât de circuitul masculin, ATP, cât şi de cel feminin, WTA.

Preşedintele AELTC, Ian Hewitt, a spus că îndrumările guvernamentale nu le permit jucătorilor să concureze la turneu pe baza clasamentului lor şi că există două opţiuni: a refuza înscrierile sau a le permite, însă numai cu declaraţii scrise specifice ale jucătorilor individuali.

„Credem că am luat cea mai responsabilă decizie posibilă în aceste circumstanţe”, a afirmat Hewitt, adăugând că sunt în curs de desfăşurare discuţii cu ATP şi WTA. „(…) nu există nicio alternativă viabilă la decizia pe care am luat-o în această situaţie cu adevărat excepţională şi tragică”, a spus el.

Este prima dată când sportivilor li se interzice participarea pe motiv de naţionalitate de la epoca imediat următoare celui de Al Doilea Război Mondial, când jucătorii germani şi japonezi au fost excluşi.

Wimbledon este, de asemenea, primul turneu de tenis care interzice concurenţi individuali din cele două ţări, ceea ce înseamnă că numărul 2 mondial al tenisului masculin, rusul Daniil Medvedev, şi belarusa Arina Sabalenka (foto), locul 4 mondial, vor fi excluşi de la turneul ce va avea loc în perioada 27 iunie – 10 iulie.

Organele de conducere ale tenisului au interzis Rusiei şi Belarusului să participe la competiţiile internaţionale pe echipe în urma invaziei, însă i-au autorizat pe jucătorii din cele două ţări să concureze în continuare ca neutri.

AELTC a confirmat, de asemenea, că vaccinarea împotriva Covid-19 nu va fi obligatorie pentru jucători la turneul din 2022, ceea ce îi va permite liderului mondial al tenisului masculin, sârbul Novak Djokovic, să-şi apere titlul.

Djokovic, câştigător a 20 de turnee de Mare Şlem, nu şi-a putut apăra în ianuarie titlul la Australian Open deoarece nu era vaccinat.

Citește și:

Tenismenii ruși și belaruși au fost excluși de la Wimbledon

Sursa foto: Tennisworldusa.org

Scroll to Top