Prima pagină » Clasificarea impozitelor

Clasificarea impozitelor

In practica financiara se intalneste o diversitate de impozite care se deosebesc nu numai ca forma, ci si in ceea ce priveste continutul lor. Dupa trasaturile de fond si forma, impozitele pot fi grupate in impozite directe si indirecte.Cele directe au caracteristic faptul ca se stabilesc nominal in sarcina unor persoane fizice sau juridice, in functie de veniturile sau averea acestora, pe baza cotelor de impozit prevazute de lege. In acest caz, cel care suporta impozitul si cel care-l plateste sunt aceeasi persoana. Aceste impozite pot fi grupate in impozite reale si impozite personale.

Impozitele reale se stabilesc in legatura cu anumite bunuri materiale (terenuri, cladiri, alte mijloace fixe) facandu-se abstractie de situatia personala a subiectului impozabil. Se mai numesc si impozite obiective sau pe produs, iar in aceasta categorie se include impozitul funciar, impozitul pe cladiri, impozitul pe activitati industriale, comerciale si profesi libere.

Impozitele personale se aseaza asupra veniturilor sau averii in stransa legatura cu situatia personala a subiectului impozabil. Din aceasta categorie fac parte: impozitele pe veniturile persoanelor fizice, impozitele pe veniturile societatilor de capital, impozitele pe averea propriu-zisa, impozitele pe circulatia averii, impozitele pe sporul de avere.

Impozitele indirecte se deosebesc de cele directe prin faptul ca platitorul de impozit si subiectul impozabil sunt entitati diferite. Dupa forma pe care o imbraca, impozitele indirecte pot fi grupate in: taxe de consumatie, venituri de la monopolurile fiscale, taxe vamale. Daca avem in vedere obiectul impunerii, atunci impozitele pot fi clasificate in impozite pe venit, impozite pe avere si impozite pe consum.

In functie de scopul urmarit de stat la introducerea lor, impozitele pot fi financiare sau de ordine. Impozitele financiare sunt instituite in scopul realizarii de venituri necesare acoperirii cheltuielilor statului. Astfel de impozite sunt impozitele pe venit, taxele de consumatie, etc. Impozitele de ordine sunt introduse mai ales pentru descurajarea unor activitati in vederea atingerii unui obiectiv care nu are caracter fiscal.

Scroll to Top